Review Welcome to Earth

Als je kijkkeuzestress hebt, dan raad ik je Welcome To Earth op Disney+ aan. In zes afleveringen leer je via Will Smith en andere avonturiers over geluid, zicht, snelheid en beweging op de planeet. 


De serie werd me warm aanbevolen door een vriend, die uit zijn beroepsvorming onder de indruk was dat Will Smith mocht meewerken aan al die “stunts”. Ravijnen in klauteren, honderden meters onder water duiken en op een vulkaan klimmen. Die verzekeringspremie moet stukken van mensen hebben gekost.Zintuigen in de natuur

Ik heb het meestal moeilijk met natuurdocumentaires. Ten eerste wil ik telkens mijn hebben en houden laten vallen om zelf achter zo’n camera te gaan zitten, liefst zwetend in een uitgestrekte woestijn of duikend in de warme wereldse wateren. Ten tweede laat ik veel te snel tranen bij David Attenborough die vertelt hoe “dit koraal al twintig jaar is afgestorven door contact met de mens”. 


Maar Welcome to Earth is niet zo’n documentaire. We volgen Will Smith, aka The Fresh Prince en ondertussen 50+, die zich laat begeleiden bij allerlei avonturen in de woestijn, oceaan en bergen. In de eerste aflevering en het thema geluid leren we dat er dieren zijn die geluidsgolven zien en dat, als we blind zijn, we een omgeving leren “zien” via het gehoor. De fotografie, hoe ze alles in beeld brengen, is adembenemend mooi. Elke hoek vertelt een versie van het verhaal en de vele droneshots helpen de waarachtigheid van de schoonheid dichterbij.


Tijd beleven 

De gewaarwording dat we niet alles zien door de snelheid of traagheid van wezens en hoe ze via speciale camera’s die wereld tonen, is nog zo’n huzarenstuk. Eén van de meest toegankelijke onderwerpen wordt gebruikt: een waterval. In slowmotion zie je druppels ontploffen, waardoor de waterval zijn volume krijgt. In timelapse strijkt het water helemaal glad, waardoor duidelijk wordt dat water rotsen uitholt. 

De uitspraak dat hoe kleiner je bent, hoe trager de wereld lijkt te gaan, zet me aan het denken. Hoe relatief moet tijdsbeleving zijn voor een mens, een kat of een paard. Of zelfs tussen twee mensen, de een met controle over zijn agenda en de ander zonder.


De titel Welcome to Earth is een knipoog naar Will Smiths scène in Independance Day (1996). Daar speelt hij een gevechtspiloot die het opneemt tegen vijandige aliens. Nostalgie ten top en het (her)bekijken ook absoluut waard. Ik hoop in de nabije toekomst de wereld zelf verder te mogen ontdekken, maar ben absoluut dankbaar voor een serie als deze. Het toont ook nog eens aan dat alles beweegt en wonderbaarlijk is, zelfs het grassprietje in de tuin of de zandkorrel aan de Noordzee. Laten we daar al eens mee beginnen.


Welcome to Earth op IMDb

Using Format