Reisverslag Costa Rica

Zoals Thailand “the land of the smile” heeft, zo hebben ze hier “Pura Vida”. Puur leven. 


Het is mijn eerste trip naar dit continent, een afwisseling met de steevaste vlucht naar Bangkok. Om het vliegticket goedkoop te houden, vliegen we met twee tussenstops, Newark en Houston(VS), richting Liberia(CR). 


Duiken in Playa Del Coco

Na enkele dagen te acclimatiseren in Liberia, trekken we met een Uber naar Playa Del Coco, zo’n 30 kilometer verder. We zijn hier om te duiken bij de Catalinas en Bat Islands. De Rocket Frog Divers nemen ons mee op hun jacht en zodiac, klaar om samen grote manta’s en haaien te spotten. Het is windseizoen aan deze kant, dus de zichtbaarheid is niet top, maar voldoende om heel wat oceaanleven te spotten. Schildpadden zijn altijd top en we ontmoeten er eentje die echt heel groot is. We komen rustende haaien tegen, die in groepjes liggen te rusten op de zandbanken.

Playa Del Coco is sterk geënt op Amerikaanse toeristen, maar er zijn ook Europese juwelen te ontdekken. Zoals Café Corazon, een koffiebar met de beste cappuccino die ik in Costa Rica heb gedronken. Eén van de uitbaters is trouwens een Belg, Geert, die met zijn concept een nieuwe wind in het dorp wil laten waaien.


Life is a beach in Montezuma

Met Interbus, een shuttledienst die je online kan boeken, trekken we naar Montezuma. Bereid je voor om enkele keren over te stappen. En om dag en nacht verschil te merken tussen Playa Del Coco en hier. Gluten free, vegan, vegetarian, gezond en lekker eten is een eitje in Montezuma. Favoriete stek was El Sano Banano, een restaurant met een afgesloten binnentuin in het groen. Heel vriendelijk personeel dat Engels spreekt en bovendien zich verdiept in het maken van pralines. Een Belgenhartje gaat voor minder sneller kloppen.

In Montezuma kan je heerlijk surfen, al heb ik er me niet aan gewaagd. Hier zijn ook verschillende broedplaatsen voor schildpadden, dus als je geluk hebt, kan je meemaken hoe de kleine schildpadden zich een baan van het strand naar de Oceaan huppen.

Niet vergeten te vermelden dat sinds najaar 2019 dit toeristisch centrum geen bankautomaat meer heeft. De dichtsbijzijnde briefjesleverancier staat in Cobano, zeven kilometer verderop, die je gelukkig met het openbaar vervoer kan bereiken.


In de wolken met Monteverde

Dat Costa Rica geen zonovergoten, warm tropisch paradijs is, ontdekken we als we landinwaarts trekken. In de bergen is het nat, koud en winderig. Zeker als je nog half in bikini-outfit uit de shuttle stapt. De zon komt er af en toe wel door, maar hier heerst eerder een Belgisch doordeweeks zomerklimaat, gemengd met een beetje storm deze tijd van het jaar.

In Las Nubes krijg ik de kans om te paard het land verder te verkennen. Op de erg winderige toppen van de bergen - we waaien er net niet af - krijg ik een overzicht van Costa Rica van kust tot kust. De Stille Oceaan in mijn linkerooghoek, de Caribische Zee in de rechter. De adrenaline giert door het lijf bij het zien en voelen van al die natuur. 

In Monteverde is het tijd om de jungle in te trekken. Het is er nat, maar er is, hoera, geen wind. Het regenwoud in de wolken herbergt zo veel geheimen, zo veel leven dat je niet ziet. Enigmatisch. Costa Rica is op dit vlak een bijzonder land, daar ze al heel snel hebben beseft dat deze natuur beschermd moet worden. Dat verhaal trekken ze enerzijds door in de vele natuurparken die het land rijk is, anderzijds in de landbouw. We lopen mee met een koffietour die ons uitlegt hoe ze met respect voor de natuur hun plantages aanleggen, onderhouden en bewerken. Het begrip sustainable of duurzaam krijgt door de passie van de gids van Café de Monteverde, Sergio, een nieuwe dimensie die ik mee naar huis neem. Slechts vijftien procent van alle koffie ter wereld wordt duurzaam verbouwd. 


Wat hebben we geleerd?

Als je puur wil leven, moet je er wat voor over hebben. Vooral geld, want Costa Rica is niet goedkoop. De hostels waren niet zo geluidsdicht, waardoor echte ontspanning weinig aan bod kwam. Wil je echt tot rust komen, investeer in die auto en een heerlijk resort. Ik heb slechts één provincie en een beetje van Costa Rica gezien, Guanacaste, dus een eerlijk oordeel vellen over dit land kan ik nog niet. Wie gaat er de volgende keer mee? Sowieso staan Tamarindo, Fortuna en de Caribische kust al op de planning.


Van punt A naar B

Met een auto te huren, geef je jezelf heel wat vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Let wel dat de weginfrastructuur nog niet zo ontwikkeld is zoals hier. Wie geen auto wil huren, geraakt rond met Uber, het openbaar vervoer, taxi’s en shuttles. Het openbaar vervoer is spotgoedkoop, de Uber is in sommige gevallen de helft van de prijs van een taxi.


Het eten

De nationale schotel is de casado, wat getrouwd betekent. Zodra een vrouw is getrouwd, maakt ze deze schotel voor haar man. Typisch is dit rijst met bonen, gebakken banaan, een tortilla en kip of rund. Daarnaast vind je nacho’s, tortilla’s, burrito’s in alle soorten en gewichten. Spaghetti Bolognese hebben ze ook, maar dan weet je niet wat je krijgt.


Fotografie

Ik heb gefotografeerd met mijn iPhone 8 en Sony RX100. Bewerkingen zijn gebeurd in Lightroom en Snapseed op de iPhone, Exposure en Photoshop voor de RAW-beelden van de Sony RX100.


De hostels en hotels waar we verbleven

  • Hospedaje Dodero - gratis koffie, koude gezamenlijke douche, spreken goed Engels 
  • Hotel Colono - vlak naast de duikschool Rocket Frog Divers, lekker eten, dunne muren
  • Hospedaje Pura Vida - gratis koffie, dunne muren, koude gezamenlijke douche
  • Airbnb Sabine Hein - prachtig uitzicht, ver weg van alles, paarden en honden
  • Cabinas Vista Al Golfo - gratis koffie, prachtig uitzicht, lekker eten
  • Hotel Boyeros - zwembad, ruime kamers, vlakbij elke fastfoodketen


ESTA en eTA

Vlieg je over Canada of de Verenigde Staten, in transit of zelfs in vlucht, moet je zorgen dat je een geldige ESTA of eTA hebt. Die boek je zo snel mogelijk en als je helemaal zeker wil zijn, alvorens je je vlucht boekt.


Goedkoop vliegen? 

Houd verschillende websites in de gaten. Als ik een vlucht wil boeken, open ik Skyscanner, Momondo, Kiwi en Connections. De vluchten die ik daarop vind, dubbelcheck ik met de luchtvaartmaatschappij.

© 2020 Julie Landrieu
Using Format